Üdvözlünk,
Vendég
. Kérlek
jelentkezz be
vagy
regisztrálj
.
Nem érkezett meg az
aktiváló e-mail?
2010 március 18, 02:48:25 am
1 óra
1 nap
1 hét
1 hónap
Mindig
Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:
Részletes kereső
48374
Hozzászólás
87
Témában írta
2736
Felhasználó Legújabb tag:
fedBluelo
Főoldal
|
Keresés
|
Bejelentkezés
|
Regisztráció
A Tuan Kiadó és A Könyvesbolt fóruma
Általános kategória
M.A.G.U.S. szerepjáték
Észrevételek az Új Törvénykönyvről
« előző
következő »
Oldalak:
1
2
3
[
4
]
5
6
7
...
82
|
Le
Nyomtatás
Szerző
Téma: Észrevételek az Új Törvénykönyvről (Megtekintve 125146 alkalommal)
Rolf
Vendég
Re: Észrevételek az Új Törvénykönyvről
«
Válasz #90 Dátum:
2007 november 15, 04:27:09 pm »
Jó elismerem, hogy a sok (amúgy megjegyezném rendkívül objektív és szakértői) kritikák mellett jókat is mondtak a könyvről, sőt, vannak akik áradoznak róla.
Egyébként, ha csak a tűzvarázsló kasztal van probléma, én nem fogok könnyeket ejteni...
Bocs Stib...
Naplózva
Rolf
Vendég
«
Válasz #91 Dátum:
2007 november 15, 04:33:40 pm »
Egyetértek unforgivennel. A csupán kasztból származó előnyök, eddig sem léteztek. Eddig is számított, hogy ki hogyan használja ki a karakterét, és annak kasztjából származó előnyöket.
Az ÚTK-ban, ha jól értem, már a karakteralkotásnál is rendkívüli nehézség vár arra a karakterre, aki különböző kiskapuk alkalmazásával akar kasztból adódó előnyhöz jutni. (És most nem a tápolásra gondolok!) És ez után még vár rá, az eddig is fennálló nehézség, hogy kijátsza a kasztjából eredő előnyöket.
Bár ha jól értettem, az ÚTK-ban nincsenek is klasszikus értelemben vett kasztok, aminek én rendkívüli módon örülök.
Naplózva
Cirifischio
Kalandozó
Nem elérhető
a korlátokon túl
Profil megtekintése
«
Válasz #92 Dátum:
2007 november 15, 04:35:54 pm »
Eddigi észrevételeim:
Némelyik háttér meglehetősen erősnek tűnik (Léleklenyomat, holtak szeme) az áráhot képest, de talán ez még belefér.
Ugyanakkor a kasztok (hiába nevezzük itt iskoláknak, akkor is kasztok maradtak) rendszere nem sokkal lett jobb, mint az ET volt. Szabadabb ugyan egy fokkal, de ugyanúgy ráhúznak egy valag képzettséget mindenkire, akire nem kellene és fel sem tudom fogni egyes esetekben, hogy miért. Amikor az iskolarendszer bevezetéséről először hallottam, örültem, mint majom a farkának. Logikusan azt gondoltam, úgy lesz, hogy egységes számú KAP-pal indul mindenki, s lesznek képzettségek, amiket adott iskola/rend tanulójának mindenképp leoktatnak, ergó le kell vonnia a költségét a pontjaiból, majd ezen felül még a maradékkal gazdálkodhat abból az elérhető képzettségcsomagból, amit a suli opcionálisan kínál neki. Így egyes sulik növendékei több, mások kevesebb szabad ponttal kezdenék meg a játékot annak függvényében, mi mindent kellett kötelezően elsajátítaniuk az adott iskola tanítványaként.
Ehhez képest most minden kaszt (vagy iskola - ahogy tetszik) kap egy nagyjából egységes méretű képzettségcsomagot, meg majdnem egyforma mennyiségű KAP-ot (az az 1-2 pont eltérés, amivel többe, vagy kevesebbe kerül egy-egy iskola, Kp-ként nem jelent komoly különbséget). Ennek köszönhetően aztán mindenkire mindenféle fölösleges képzettség lett kiosztva, hogy kiálljon a megfelelően egységes méretű kezdőcsomag, bővíteni pedig egyforma mértékben képes csak mindenki az ismereteit, a nagyobb szabadságot igénylő kasztok (harcos, tolvaj, stb.) sem kapták ezt meg.
Egy alap harcosnak pl szerintem semmi másra nem lett volna szüksége, mint egy, legfeljebb két fegyverhasználatra, ehhez a fegyverismeret alapvető, a fájdalomtűrés logikusnak hangzik és a harctéri gyakorlat is. És aztán ennyi. Esetleg a futást még a kiképzés miatt bele lehet gyömöszölni. De mi az istennek kell kötelezően minden a harcosnak a mászás-esés-ugrás, a pajzshasználat, vagy a lovaglás? Biztosan vannak iskolák, ahol tanítják, sőt a legtöbb, de nem az összes. De ugyanígy említhetném a tolvaj-alkasztokat is (ahol a zsebes kapcsán pl. teljesen szükségtelennek érzem a mechanikát, sőt a lopózs-rejtőzés és a zsebmetszés kivételével az összes százalékos képzettséget is -tapasztalatból mondom, egy profi, specializált zsebesnek ilyesmikre a világon semmi szüksége), vagy szinte bármely egyéb kasztot.
Így megint skatulyázva vannak a kasztok, ahelyett, hogy minél nagyobb teret kapott volna a szabad karakteralkotás. Ha csak minimál-alapcsomagokkal dolgoznának kasztszerűen az egyes karaktertípusok, azon felül pedig szabad kapacitással, akkor erre a rendszerre könnyedén rá lehetne építeni az iskolarendszert, hiszen a kasztszerű képzettség-alapokon felül meghatározásra kerülne az iskola profilja szerint az, amit ott a magas szintű oktatás keretében még kötelezően elsajátít a tanonc, majd a többi szabad ponttal pedig gazdálkodhatna a játékos és az iskola előnyeit kihasználva az ott elérhető ismeretekkel bővíthetné a tudását egyedi karaktereket alkotva. Jelen formájában képzettségcsomagok terén szerintem alig jobb a karakteralkotási rendszer, mint az ET, mivel egyeseknek a teljes gyári képzettségcsomagja hasznos és szükséges, míg mások kaptak olyan töltelék-képzettségeket is, amikre nincs feltétlen minden abba a kasztba tartozó versenyzőnek szüksége.
A könyv sajnos már az eddigi olvasás alapján is igazolni látszik GA és KZS korábban, más fórumokon megjelent kritikáit, miszerint elavult és nem is igazán rendben lévő világképet tükröz ("a bárdok nem rendelkeznek iskolákkal"). Alapvetően ez nem volna baj, ha nem sugározna át a kasztokra is. De átsugárzik. Az a valami, ami pl. a tűzvarázsló címén kijött, szerintem nagyon komoly felülvizsgálatot igényelt volna. Össze-vissza keveredik benne a régebbi hagyományok minden valaha megjelentetett formája, de se nem koncepciózus, se nem világhű, de még a korábbi kiadványok közül sem igazodik egyhez sem, hanem mindenből egy kicsi, így aztán a legkevésbé sem illeszkedik a többihez. A tűzvarázslók 3 útjának megtartása pl. olyan tápolásra ad lehetőséget, ami talán még a MT-ben lévőket is meghaladja, lévén itt nincs korlátja a felvehető manapontoknak, így a Sogron útját követő varis 5. szint után papként használja a szféráit, plusz tűzvarázslatait és annyi manapontot (vagyis ekkor már Kegy-pontot) vesz föl hozzájuk szintenként, amennyit nem szégyell. Így nehezen látom be, hogy hogyan valósul meg az a sokat emlegetett kasztegyensúly.
Ami egyébként az összes varázshasználó kapcsán borulni látszik. Ugyanis nagyjából egységes méretű képzettség-alapcsomag ide, vagy oda, a varázshasználó megteheti, hogy semmivel nem törődve csak a manapontokra gyúr rá. Egy boszi pl. gond nélkül 15 manapontot szívhat fel magába szintenként, plusz ami a mágiahasználati képzettsége alapján alapból jár neki! (hasonló manőverektől egyébként a többi mágiahasználót sem tartja vissza semmi) Elképzelni sem tudom, hogy mi az, ami ilyen túlsúlyt képes lehet egyensúlyozni mondjuk egy harcos oldalán.
Egyébként a harcosokkal is valami hasonló lesz a helyszet egymás között. Már látom a leendő terminátorokat, akik 3-4 szintig Fp-re gyúrnak, majd onnantól az összes KAP-ból HM-et varázsolnak (szintenként akár 25-t!). Az első pár szinten összeszedett annyi Fp-t, hogy a lehetséges sebzésmértékekkel számolva jópár ütésváltást kibírjon, majd uccu neki ezerrel rámegy KÉ-re és TÉ-re. Innentől terminátor lesz belőle. Azt a néhány pofont kibírja majd, amit addig kap, míg egy isteneset oda nm b*szik végre az egekben szárnyaló TÉ-jével. De ha ráment KÉ-re is, akkor egyre kevesebb esély lesz arra, hogy bárki is előtte üssön.
Nyilván a fentiekre lehet azt mondani, hogy akkor az ellenfelek is ilyenek lesznek, de épp ez lesz az oka, hogy mindenki a szélsőségek felé kényszerül majd az érvényesülés (tápolás) érdekében. Az a rendszer szerintem távolról sem tökéletes, ami ennyire a végletekre hajló karakteralkotás felé támogatja a játékosokat. Látszik a rendszeren, hogy arra van kitalálva, hogy kiegyensúlyozott karaktereket gyártva kiegyensúlyozott legyen a rendszer is, de épp ezért a szélsőségek felborítják az egészet és eltorzítják a játékot. Márpedig jelenleg semmi nem akadályozza a szélsőségekre épülő karakterek gyártását (sőt szerintem kifejezetten afelé tolja a játékosokat).
A fentiek fényében a fejlődés utáni játszhatóság megőrzése érdekében nagyon hiányolok egy szabályozást az egy-egy területen (HM, MP, Kp, stb) egységnyi idő (egy Tapasztalati szint) alatt elérető maximális fejlődésre vonatkozólag.
Sose értettem, most se értem, miért kell a fejvadásznak feltétlen a pszi (pl. egy mocskos kis goblin bérgyiloknak...
). Hogy a jelen rendszerben ez az összesnek gyárilag jár, míg a papoknak pl. egyáltalán nem (kivéve Kyelt), az számomra elég fura.
Ugyanígy nem értettem az Árnymágia besorolását. Miért lett ebből szakrális mágia? Korábban szerafizmusnak volt említve (pl. KZS cikkében), ami szerintem jobban is illett hozzá, mint1 a fejvadász-papok elképzelése (akkor is, ha ez majdnem csak elméleti kérdés, hisz legkorábban 10. szinttől kerülhet szóba).
Ha már a szerafizmusnál tartunk: Szerintem borzalmasan jelentéktelen lett. KZS annak idején szépre, színesre megírta, számtalan lehetőséggel, erre egy teljesen lebutított, színtelen valamivé lett silányítva. Az már csak hab a tortán, hogy a legősibb típusú tapasztalati mágiát a rendszernek a legmodernebb magasmágiával sikerült összeházasítania. Az eredeti koncepció szerint a szerafizmus maga egy önálló mágiaforma, ezerszínű mágikus metódus, számtalan lehetőséggel és gyakorlatilag végtelen típusú hatalmi övezettel (a patrónustól függően). Az, hogy ez most odáig lett butítva, hogy az egyébként is varázshasználó karakterek így csupán egy plusz manaforrást nyernek a mágiájukhoz... Nekem az egyik legnagyobb csalódás volt.
Egyelőre kb. ennyi az, amibe jobban el tudtam mélyedni, de úgy vélem, számtalan területe lesz a rendszernek, amit a játszhatóság érdekében így-úgy meg kell reformálni. Az olyan apróbb jelentéktelenségekre, amiket menet közben még felfedeztem ehhez képest már alig érdemes szót vesztegetni:
- papi alapképzettsgek: írás/olvasás 3. fok. Pár oldallal később Arel-pap: "döntő többségükben írástudatlanok"
- Vakharc 5. fok: A vak ember bónuszt kap, ha tök sötétben verekszik. - Ez vicc?
- Akrobatika: alapértéke annyi %, amennyi az Ügyesség. Leírás szerint akkora magasságra ugrik föl valaki, amennyi a %-ának a duplája. Eszereint a 18-as (emberi maximum) ügyességű pacák - hacsak nem járt akrobatika-továbbképzésre - 36 cm magasra képes felugrani? Egy kisebb sámli így már komoly akadály lehet. A maximális távolság, amit helyből ugrani képes, az pedig a %-érték háromszorosa, vagyis 54 cm...
- Képzetlen fegyverforgatás: Meglepve tapasztaltam, hogy semmilyen negatív módosítóval nem jár (na jó, -1 sebzés), csupán nem kapja meg a fegyver harcértékeit. De ezt pl. nagyobb kategóriás fegyverrel szemben többnyire egy képzett pacák sem (csak nagyon magas fokon). Eszerint jól értem, hogy pl. egy pallossal hadonászó ellenfél ellen a teljesen képzetlen versenyző, aki életében először fog tőrt a kezébe, és a kikötői késes vagány, de még az Ezüstkardok tőrmestere is ugyanolyan eséllyel száll szembe? Nekem ez is fura volt.
Hirtelen ennyit vettem észre, iletve eddig jutottam. Persze vannak pozitív dolgok is (tetszik, hogy pl a fajok nem kapnak alapból képzettségeket és a rúnás varázstárgyak részletezése is bejön /bár itt nem értettem, hogy a vérten elhelyezett elemi erő mitől csökkenti pl a MGT-t.../, valamint tetszett az iskolák oktatási rendszere, miszerint az iskola profilja szerint a tanítványok egyes képzettségcsomagokban könnyebben mélyednek el), de egyelőre a fenti benyomásaim a legdominánsabbak. Talán ha továbbjutok, változik még az arány.
«
Utoljára szerkesztve: 2007 november 15, 04:45:58 pm írta Cirifischio
»
Naplózva
"Cut. Once committed to fight, Cut. Everything else is secondary. Cut. That is your duty, your purpose, your hunger. There is no rule more important, no commitment that overrides this one. Cut." (Richard Rahl)
Rolf
Vendég
«
Válasz #93 Dátum:
2007 november 15, 04:50:18 pm »
Szerintem egy szerepjátékban elengedhetetlen a kasztok (iskolák) közötti egyensúly. Viszont gyakorlatilag képtelenség megcsinálni, mert
mindig lesznek, akik egyenlőbbek
! (Pl.: ETK - Varázsló, Alapkönyv - Boszorkánymester, hogy csak egyet-egyet említsek.)
Nem beszélve arról, ha egy kaszt alapjában véve nem is előnyösebb, de a benne rejlő lehetőségek végett, egy ügyes szerepjátékos előnyösebre tudja faragni.
Ezt képtelenség kiküszöbölni!
(És most nem a tápolásról beszélek!)
A másik (viszont egyértelmű) dolog, hogy a "valóságban" egy varázshasználó előnyösebb helyzetben van, mint egy fegyverforgató. Mert a mágia, az mindent üt! Szerintem...
De mint említettem, egy szerepjátékban nem kéne így lennie. De mint már említettem, egyenlőséget sem lehet csinálni. Szóval, akkor most mi a megoldás?
Naplózva
ylmorian
Veterán
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #94 Dátum:
2007 november 15, 04:53:38 pm »
Idézetet írta: unforgiven - 2007 november 15, 04:21:25 pm
Úgyhogy csak óvatosan a "hát ez túl erős lett", "a lovagod meg sem bírja ütni a bajvívómat" meg az "lazán megölöm" kifejezésekkel. Mert a végén a KM megelégeli és csúful fog járni a kalandozó.
lásd Kokó kiütését
Naplózva
Angelyr
Veterán
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #95 Dátum:
2007 november 15, 04:54:50 pm »
Idézetet írta: Anó - 2007 november 15, 03:58:35 pm
Fogalmazzunk inkább úgy hogy "finoman" szinten tartja
Nem igaz! Tanusíthatom, hogy Lathan tökre beszámítható volt ma reggel - csak kicsit macskajajos
- legalábbis korrektül dedikálta nekem az új gyönyörűségemet!
Naplózva
"Kyria umquam verdum suus hostilis mortuus pareutes!"
csatacsiga
Kalandozó
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #96 Dátum:
2007 november 15, 05:03:31 pm »
Cirifischio
Az iskolák NEM KÖTELEZŐEK!
Ha nem akarod, nem veszed fel őket, és simán KAP leosztással csinálsz magadnak egy olyan karit, amit csak akarsz. Az iskola egy PLUSZ, HÁTTÉR, de nem KÖTELEZŐ.
A csak HM/FP-re gyúró harcos pedig nem fog tudni mivel harcolni, ha nem költ KP-re, ráadásul (ha a KM is úgy akarja) egy szociálisan nulla karakter hullajelölt, potenciális rabszolga, stb
Ugyanez a MP-re gyúró kasztokkal. Kell ám szép számmal KP és FP is, VÉ sem rossz, ha közel kerülnek, ha elfogy a mana, a CÉ sem jön rosszul. Ha végiggondoljuk, igazából értelmetlen a szélsőség, mert gyertyaláng életű karakterünk lesz belőle.
Naplózva
Egy nyomtatógyártó ellopta az aláírásomat...
Cirifischio
Kalandozó
Nem elérhető
a korlátokon túl
Profil megtekintése
«
Válasz #97 Dátum:
2007 november 15, 05:21:59 pm »
Idézetet írta: csatacsiga - 2007 november 15, 05:03:31 pm
Ha nem akarod, nem veszed fel őket, és simán KAP leosztással csinálsz magadnak egy olyan karit, amit csak akarsz. Az iskola egy PLUSZ, HÁTTÉR, de nem KÖTELEZŐ.
Ezt vitatnám. Persze elvben igen, de az önképzett kocsmai bunyóson, az autodidakta elméleti tudóson és a saját kárán tanult, orratlan-fületlen-kezetlen tolvajon kívül mondj egyetlen karaktercsoportot, ami tanító nélkül reálisan képes létrejönni! Márpedig leírás szerint már a magányos mesterek is Háttérnek száítanak KAP-költséggel (bár tény, hogy elvben szabadabbra alkothatók vele a karik, de akkor mi alapján állítod neki össze a gyári induló képzettségcsomagot? Amit nem KAP-ból vesz föl? Gondolom ennek a kezelésére szolgálnak az iskoláktól függetlenül leközölt kasztszerű képzettség-alapcsomagok, de épp ezek hibásak szerintem. Persze ha nem lett volna kiszerkesztve a recept, amivel ezek a képzettségcsomagok egyénileg is összeállíthatók, nem lenne akkora gond, mint így, de ki lett.)
A csak HM/FP-re gyúró harcos pedig nem fog tudni mivel harcolni, ha nem költ KP-re, ráadásul (ha a KM is úgy akarja) egy szociálisan nulla karakter hullajelölt, potenciális rabszolga, stb
Ez sem teljesen igaz, hiszen harcolni tud, az alapcsomagban megkapta a képzettséget hozzá. Hogy pedig mennyire hulla egy szociálisan képzetlen karakter, az a szerepjátéktól függ, (így aztán hiába képzetlen benne, nem feltétlen lesz tőle nulla, míg a szociálisan képzett karit is kivághatod, ha nem tudod kijátszani).
Ugyanez a MP-re gyúró kasztokkal. Kell ám szép számmal KP és FP is, VÉ sem rossz, ha közel kerülnek, ha elfogy a mana, a CÉ sem jön rosszul. Ha végiggondoljuk, igazából értelmetlen a szélsőség, mert gyertyaláng életű karakterünk lesz belőle.
A varázslónál kifejezetten le van írva, hogy nem szoktak HM-et fejleszteni. A Fp hasznos lehet, de egy ügyes varisnál nem elsődleges, a Kp pedig csak annyira kell, amennyire képzettségeidben fejlődni akarsz. Ha varázslásra akarsz ráállni, ahhoz nem szükséges.
Ha végiggondoljuk, igazából értelmetlen a szélsőség, mert gyertyaláng életű karakterünk lesz belőle.
Egyetértek az értelmetlenségével, de csak azért, mert - szerintem - vacak vele játszani. De ha valaki jól csinálja, akkor gyertyaláng életű nem lesz.
Naplózva
"Cut. Once committed to fight, Cut. Everything else is secondary. Cut. That is your duty, your purpose, your hunger. There is no rule more important, no commitment that overrides this one. Cut." (Richard Rahl)
Tsoppie
Veterán
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #98 Dátum:
2007 november 15, 05:26:39 pm »
Üdv mindenkinek!
Chirifischio mennyi mannapontról is beszélük:?
13 az eddigi 10 helyett. És akkor még elkölthetsz 1kapot fp-re vagy kp-re nem biztos hogy ezzel jársz a legjobban.
Naplózva
Angelyr
Veterán
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #99 Dátum:
2007 november 15, 05:27:07 pm »
Idézetet írta: Cirifischio - 2007 november 15, 05:21:59 pm
Ezt vitatnám. Persze elvben igen, de az önképzett kocsmai bunyóson, az autodidakta elméleti tudóson és a saját kárán tanult, orratlan-fületlen-kezetlen tolvajon kívül mondj egyetlen karaktercsoportot, ami tanító nélkül reálisan képes létrejönni! Márpedig leírás szerint már a magányos mesterek is Háttérnek száítanak KAP-költséggel (bár tény, hogy elvben szabadabbra alkothatók vele a karik, de akkor mi alapján állítod neki össze a gyári induló képzettségcsomagot? Amit nem KAP-ból vesz föl? Gondolom ennek a kezelésére szolgálnak az iskoláktól függetlenül leközölt kasztszerű képzettség-alapcsomagok, de épp ezek hibásak szerintem. Persze ha nem lett volna kiszerkesztve a recept, amivel ezek a képzettségcsomagok egyénileg is összeállíthatók, nem lenne akkora gond, mint így, de ki lett.)
Jaj, ne már! Az ETK-s időkben is nyüzsögtek a magányos mesterektől tanult karakterek, mert ugye így megkapott egy csomó táp dolgot a kari, de cserében semmi kötöttsége sem volt! Szóval nehogy már ebbe kössünk bele! Az iskola nem kötelező, max az igazzy szerepjátékosok számára melegen ajánlott!
Naplózva
csatacsiga
Kalandozó
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #100 Dátum:
2007 november 15, 05:29:35 pm »
Idézet
Egyetértek az értelmetlenségével, de csak azért, mert - szerintem - vacak vele játszani.
Pontosan, én is így értettem.
A szociális képesség szvsz olyan dolog, aminek a meglétét vagy hiányát igenis ki kell játszani. Azaz ha nem ismered a helyi szokásokat, stb, akkor nem játszhatod ki a karakteredet úgy, mint egy vérbeli helybéli. Akkor bizony nem alkudozol a dzsadoknál, nem sütöd le a szemed toronban egy magasabb rangúval szemben, stb...
A szerepjáték szabad, e ne feledjük, hogy egy karaktert játszunk ki, nem önmagunkat, egy karakter harcértékei/mágiája mögött
.
Egyébként: lázadó nemes (robin hood-szerű zsivány), kalóz, karavánkísérő, stb... Ez mind hangulatosabb KAP-ból kiokoskodni, mint sablonra generálni.
Naplózva
Larion
Zsoldos
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #101 Dátum:
2007 november 15, 05:33:07 pm »
"Ha egy asztralvarazslatot pl. hullamba formaznak akkor muszaly, h ugyanakkora legyen a hullam Eje mint az asztral varazslate? Pl. 10 E felelem valamitol hullamba formazva, de a varazslo pl. csak 3m sugaru korben szeretne ervenyesiteni, akkor megteheti, h csak 3E hullamba formazza(vagy muszaly a 10E hullam/10m sugar)"
Na hazajöttem, megnéztem a könyvben és észrevettem, h van szőnyeg forma is az asztrálvarázslatnál, ami pont erre való!(csak nem emlékeztem rá és nem bírtam kivárni, míg hazaérek
sorry)
Viszont a rúnamágiánál azt írjátok a 374o.-n, h ha egy rúnát nem megfelelően oldanak fel akkor kisül belőle a mana és minden 5MP után 1k6-ot sebez.
Ezekszerint ha mondjuk egy kisugárzó varázsjelet rajzol egy varázsló mondjuk egy harcos dobótőrére(valahova a hegyére persze
)valami vizalapú cuccal amit lemos a vér(és ebbe a jelbe mondjuk belefoglal teszem azt 38 MP-ért egy érintésre aktivizálódó 6E tűznyilat) és ezt a harcos beledobja valakibe(mondjuk a varázslóba
), akkor 1szer sebzőrik 6k6 tűzsebzést, majd majd 7k6 sebzést a megtört jel miatt?!(de pl. írhattam volna az első törv.-es átalakító mágiás trükköt is, ott is hasonló a helyzet)
Jól értem? Csak mert ez elég durvának tűnik nekem.
Más: megnéztem én is a Tűzvarázslót, meg a varázslatait, igaz csak gyorsan átfutottam rajta, de tényleg elég gyengének tűnik. Sz.tem sokat segítene rajta, ha mondjuk ő feleannyi idő(vagy mégrövidebb idő alatt) hozná létre az iskola formákat és max annyi manáért min a Varázsló.
Naplózva
Cirifischio
Kalandozó
Nem elérhető
a korlátokon túl
Profil megtekintése
«
Válasz #102 Dátum:
2007 november 15, 05:34:12 pm »
Idézetet írta: Tsoppie - 2007 november 15, 05:26:39 pm
Üdv mindenkinek!
Chirifischio mennyi mannapontról is beszélük:?
13 az eddigi 10 helyett. És akkor még elkölthetsz 1kapot fp-re vagy kp-re nem biztos hogy ezzel jársz a legjobban.
Mint írtam, a boszi esetében az a 13 máris 15 (ami a mágiahasználati képzettség kötelező 3. foka alapján további eggyel nő, vagyis épp a duplája annak, amennyi eddig járt neki).
Nem az a kérdés, hogy így jársz-e a legjobban, hanem az, hogy teljesen felborítja a játékegyensúlyt.
Idézetet írta: Angelyr - 2007 november 15, 05:27:07 pm
Jaj, ne már! Az ETK-s idĹ‘kben is nyĂĽzsögtek a magányos mesterektĹ‘l tanult karakterek, mert ugye Ăgy megkapott egy csomĂł táp dolgot a kari, de cserĂ©ben semmi kötöttsĂ©ge sem volt! SzĂłval nehogy már ebbe kössĂĽnk bele! Az iskola nem kötelezĹ‘, max az igazzy szerepjátĂ©kosok számára melegen ajánlott!
Már akinél. Mi pl. a legritkább esetekben játszottunk így. Egyébként erre nem tudok mit mondani. Tök másról beszélsz, mint én.
Naplózva
Cirifischio
Kalandozó
Nem elérhető
a korlátokon túl
Profil megtekintése
«
Válasz #103 Dátum:
2007 november 15, 05:36:47 pm »
Idézetet írta: csatacsiga - 2007 november 15, 05:29:35 pm
Egyébként: lázadó nemes (robin hood-szerű zsivány), kalóz, karavánkísérő, stb... Ez mind hangulatosabb KAP-ból kiokoskodni, mint sablonra generálni.
Hát épp ez az, amire nem ad lehetőséget a rendszer! Túl vannak skatulyázva a karakterek. Merthogy az egyéni alapok megalkotására nincs módod.
Naplózva
Hellguard666
Újonc
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #104 Dátum:
2007 november 15, 05:38:08 pm »
Üdv!
Szeretném ezúton megköszönni Pearlnek és Lathannak a segítséget amit a könyv beszerzésében nyújtottak.
Mindenkinek üzenem, hogy szerdán emailben + privát üzenetben megrendelve a könyvet - igaz gyorskézbesítéssel - ma négy óra körül a kezemben volt az ÚTK! És mindössze 6082 HUF volt, ami az alap bolt árat figyelembe véve - 5990 HUF - egyáltalán nem drága!
Még egyszer köszönöm!
Naplózva
Angelyr
Veterán
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #105 Dátum:
2007 november 15, 05:38:48 pm »
Idézetet írta: csatacsiga - 2007 november 15, 05:29:35 pm
A szerepjáték szabad, e ne feledjük, hogy egy karaktert játszunk ki, nem önmagunkat, egy karakter harcértékei/mágiája mögött
.
Na, szvsz itt a lényeg: tápolni mindig is lehetett, és mindig is lehet majd! De aki tényleg szeretné az rpg műfaj eredeti céljai szerint játszani ezt a hobbit, az nem abban leli örömét, hogy van egy totálisan életképtelen karaktere, akinek hú de nagy hatalom van a kezében, de már a legelső kritikus helyzettel sem tud mit kezdeni!
Én például azért szoktam le a kardművészről, mert a harcot mindig simán nyerte (ezt nem lehetett élvezni sem), levarázsolni nem nagyon tudták, szociális képzettségei meg eléggé beszűkültek voltak. Ugyanakkor nagyon sok kezdő játékosom a végtelenségig tudja élvezni azt, ahogy chi-harcban kb. 2 kör alatt szétkapja az erdőszéli rablóbandát.
Naplózva
Lathan Aria
Jólmegmondó! "Igen!Nem! DEEEEEEEE!" :D
Inkvizítor
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #106 Dátum:
2007 november 15, 05:40:21 pm »
Sziasztok!
Most akkor tételesen válaszolnék Stibnek.
"-A Tűzvarázslók leírásánál szerepel valami utalás arra, hogy azok a Tűzvarázslók, akik "elfordulnak" Sogrontól, elvesztik a hatalmukat. Ezt a szerafisták, és a Sogron útját járó papok esetében helyénvalónak is érzem. De a többiek nem veszíthetik el a hatalmuk, mivel eleve nem Sogrontól kapják, mivel tapasztalati mágiát űznek!"
Igen, mert az Ordaniaknál bujtatottan, de agodoni mágiához szükséges beavatásban el van rejtve az alku szövege... ez egy lightos alku+godoni kombót eredményez, ezért az ordaniak és leszármazottaik így jártak... ha elfordulnak, akkor annyi. A renegátoknál ugye külön kitértem arra, hogy náluk nincs ilyen veszély.
"-az új asztrál skálázás szerint, minél magasabb valakinek ez az értéke, annál érzékenyebb, illetve minél alacsonyabb, annál érzéketlenebb. Ezzel szemben, a feketemágia leírásánál büntetésként asztrál érték csökkenés a büntetés, akár csak régen, ami könnyebb ingerlékenységgel jár, akárcsak régen. NODE! Ha valaki érzéketlenebbé válik a külvilág felé, az kevésbé lesz ingerlékeny, míg egy érzelmekkel túlfűtött egyén, aki nem képes uralkodni magán (alacsony akaraterő), annál inkább! szerintem."
Igen, mivel egy érzelmileg szürkébb egyen (alacsony asztrál kevésbé képes értelmezni, illetve ez által kezelni saját maga és mások értékeit). Ez sztem ahhoz képest, hogy az asztrált nem lehetett több részre szedni, egészen logikus megoldás. Várom az ellenvéleményt.
"-a könyvből kompletten hiányzik a toroni Sogron pap. jó, ez nekem különösebben nem fáj, és örülök neki, hogy az ordaniak teljes mértékben emberségesebbnek vannak beállítva, így már remélem nem fordulhat elő majd, hogy azt mondják nekem, hogy "túl nyugdt a Tűzvarázslóm, azok idegbeteg állatok." De, ettől függetlenül legalább említésre kerülhettek volna a toroniak, mint az érem másik oldala. A helyzet itt sajnos olyan, mint az ETK, és a PPL viszonya. Az alapkönyvben kevés utalá van csak a toroniakra, az is inkább csak a renegát tűzvarázslók révén. Nem olvastam még a teljes könyvet, csak részeit, szóval ha valaki mégis megtalálná a toroniakat, akkor utólag is elnézést! De ha nem..."
Vannak utalások rájuk, de tényleg nem foglalkoztunk velük részletesebben, mivel a Toron kiegészítő is foglakozik velük az utolsó verziója szerint, amit láttam, ezért nem forszíroztuk, mert nem akartunk keresztbe írni.
"-Lathan, elmagyaráznád nekem, hogy hogyan működik a pszí tanulás? Szóval tudsz mint Tűzvarázsló pyar 3. fokot. és onnan hogyan, s miként tovább? tegyük fel, hogy később még godoni pszít is szeretnék tanulni hozzá, és a pyar magasabb fokait. hogyan működik is akkor ez pontosan? sajnos a leírásból eddig még nem sikerült megokosodnom."
Nem értem, azon mi nem értelemszerű, hogy hasonlóképpen, mint a többi képzettségnél, a pszi 2. fokáig mindent megkapsz, utána pedig választanod kell egy irányzatot, de ha mindent akarsz, akkor újra felveheted és akkor lesz több féléd is. .)
"-Godoni örökség 4. fokú diszciplína. Hogyan is működik a második alkalmazási lehetőség? 1PP/5MP varázslat, azaz egy 12MP-os varázslatot 3PP-ból tudok 1 körrel tovább éltetni? Ha igen, akkor a további körök hogyan is vannak? Pontosabban, azt értem, hogy mintha időmágia mozaik lenne, de ott is az 1PP/5MP váltószámmal kell számolni, vagy sem? Mondjuk egy 12MP varázslat 5 körrel való meghosszabítása 5PP (3 a 12 MP miatt (3x5=15 >= 12), + 2 a 8MP-s 4 kör időmozaik végett) vagy 11PP (3+8)?"
Az időtartam ennél komolyabb kitolása is lehetséges, ebben az esetben azonban a szükséges erősítésen túl annyi Pszi pontot igényel a diszciplína, amennyi Mana pontot egy hasonló időtartamhoz szükséges Időmágia Mp-igénye lenne. - idézet a könyvből... sztem ez elég egyértelmű: 3 Pp, mert 3E kell, meg 8 Pp az időmágia miatt.
"-Két diszciplínának ugyan az a neve! Tűzgyüjtés (Godoni transz), illetve Godoni transz. Össze lehet őket vetni. Vagy az egyik, vagy a másik, de mindkettő egyszerre nem lehet!"
Plz...olvasd el.... mindkettőt! Azért zárójeles a Tűzvarisnál, mert ahhoz hasonló, de nem az.
"-A Tűzvarázslóktól eltűnt a hagyományos godoni módszer (MTK), de a Sárkánykirály pikkelye leírásában még mindíg szerepel. Akkor most van, vagy nincs? (az ETK-ban is csak egy apró, egyesítő táblázatban van benne)"
A hagyományos jelen esetben a diszciplínát jelöli... ez ugye a tapasztalt olvasóktól igényel némi odafigyelést, de a kivülállóknak nem okozott gondot. Lehet, hogy ezt lehetett volna jobban is.
"-Hová tűnt a Tűz teleportálása?
-A Tűzhullám nemcsak drágább, de rövidebb is lett? Node kérem! Akkor legalább csak az egyik, mert sok lesz a jóból...
-Hová tűnt a Tűzlobbanás?!"
Ami kimaradt, az a helyhiány miatt maradt ki, benne lesz a kiegben. A Tűzhullám pedig azért lett ilyen, mert a varázsló elementalista hasonló cuccához konvergáltuk...de a tűzvari így is erősebb bármelyik elementalistánál - tűz ügyben.
"-Távoli tűz 1perc/TSz-ről 1 körre?? Nem lett kicsit kevés?
-Hová tűnt Sogron szent tüze?! "
Áldás varázsként még most is megy egy fajtája, de azért volt benne némi gond... az örökké égő tűz harci felhasználása ugye...
Stib...te is tudod.
"-Pusztító tűz?
-A Sárkány lehelete aránytalanul drága lett, pedig régen se volt olcsó
-A fémízzítás is elég drága lett. Ha jól látom 3x olyan drága, mint volt.
-Tűzpenge?"
Matematikailag számold ki, és akkor megérted miért... infos vagy nem.... no, befektetett mana/sebzés fgv-t viszgáld kérlek... a kiegyensúlyozás nem csak erősítést jelent.
"-HOL VAN A LÁNGKITÖRÉS?!
-Belső tűz??
-Tűzeső?
-Még a tűzrablás is drágább lett? A Vérem nem kell?!
-ÉS miért harcol jobban egy elementalista a Tűzlényekkel, mint egy tűzvarázsló?
pl:
Vizsgáljunk meg egy 10. szintű varázslót, és egy 10. szintű tűzvarázslót:
TV - Tűzpárduc
MP:20
HM:+25
Tám/kör:2
V - Tűzpárduc (két köblábas méretűre kalibrálva, hogy legalább a sebzése ne legyen több...)
MP: kb22 (6MP 2E Őstűz + 6MP/E Szabad forma + 10MP 6 kör időmágia)
HM: +30
Tám/kör: 5
Gondolom már megint én vagyok az egyetlen, akinek szúrja a szemét..."
Helyhiány, a közeledő kieg + egyebek okán lett megfúrva...illetve ne feledd, hogy a tűzvari, mivel harciasabb, mint a varázsló sokkal jobb harcos lesz a tűzlényekkel is... megint a z a fránya matek, meg egyensúly szólt közbe.
"-Továbbá a Tűzlények megidézésénél le van írva, hogy a lények létezésének időtartama függ a Tűzvarázsló TSz-étől, ami régen tényleg így is volt. Ezzel szemben, az értékeknél már mindenhol egységesen 6 kör szerepel."
Igazad van, félreérthető volt a fogalmazás a Mana pontjaitól függ szerencsésebb volna.
"-Ha a tűzgólem lefog egy ellenfelet, akkor az gondolom automatikusan sebződik körönként, amíg ki nem szabadul? Csak mert ez speciel nincs leírva sehol sem..."
Ha valakit lefognak, akkor az folyamatosan sebződik... sztem ez egyértelmű... de igen így van.
"Tűzvarázslók terén borzalmas lett a helyzet. Igaz, egyes varázslatok olcsóbbak lettek, de a lejobb varázslatokat egyszerűen kidobták, vagy aránytalanul megdrágították. Ezt nem kellett volna.
Mindemellett sok érdekes, és jó dolog van a könyvben, és biztos, hogy fogok még ezután is hibákat találni, de az a Tűzvarázslói mágia, aminek a játszhatóbbá tétele lett igérve, és úgy le lett tápolva, hogy rossz ránázni! Most komolyan. LEGALÁBB három kedvenc varázslatom, a legjobbak közül eltűnt a süllyesztőben. Ez számomra botrányos."
Remélem azért mások is elolvassák még, s Stib véleménye is alakul majd.
Lathan
Naplózva
"Szólítom a Holtakat,
A valaha Voltakat,
Az egyszer Létezőket,
A majdan Eljövendőket..."
csatacsiga
Kalandozó
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #107 Dátum:
2007 november 15, 05:40:30 pm »
Cirifischio
Idézet
Nem az a kérdés, hogy így jársz-e a legjobban, hanem az, hogy teljesen felborítja a játékegyensúlyt.
Először várjuk meg az első teszteket, mielőtt ilyeneket állítunk
Hiszen a puding próbája az evés
. Hiszen hiába a sok mana, ha nem tud vele mit kezdeni (azaz drágábbak a mágiák), játszhatatlan a karakter, egy karcolásba belehal, stb...
Előbb lássuk a medvét (azaz az első játékokat), addig minden csak találgatás
Idézet
Hát épp ez az, amire nem ad lehetőséget a rendszer! Túl vannak skatulyázva a karakterek. Merthogy az egyéni alapok megalkotására nincs módod.
Már miért ne lenne? Miért kell iskola egy adott karakterhez? Felveszem a képzettségeket (kicsit drágábban, mert nincs OLYAN SZINTŰ oktatóm, mint egy iskolában, csak az a vén tengeri medve), és kész is a kalóz pl.
Száműzött nemes és a család hűséges erdőkerülő szolgája, aki megtanítja erre-arra...
A lehetőségek száma végtelen... És nem kell hozzá iskola, csak kicsit több KP...
Naplózva
Cirifischio
Kalandozó
Nem elérhető
a korlátokon túl
Profil megtekintése
«
Válasz #108 Dátum:
2007 november 15, 05:46:47 pm »
Idézetet írta: csatacsiga - 2007 november 15, 05:40:30 pm
Már miért ne lenne? Miért kell iskola egy adott karakterhez? Felveszem a képzettségeket (kicsit drágábban, mert nincs OLYAN SZINTŰ oktatóm, mint egy iskolában, csak az a vén tengeri medve), és kész is a kalóz pl.
Száműzött nemes és a család hűséges erdőkerülő szolgája, aki megtanítja erre-arra...
A lehetőségek száma végtelen... És nem kell hozzá iskola, csak kicsit több KP...
Olvastad te a könyvet? Egy induló karakter induló gyári képzettségekből (amik a kasztjától, vagy az iskolájától függnek), valamint KAP-ból áll, amiből további képzettségeket, harcértékeket, stb. vehet fel. Hogyan találod ki a karid induló (nem KAP-ból felvett, hanem gyárilag járó) képzettségeit? Hasraütésszerűen??? Nyilván nem, hiszen erre vannak a kasztszerű képzettség alapcsomagok. De mint már írtam, szerintem az összeállításuk is és maga a koncepció is hibás. Ráadásul a kőbe vésett alappkönyviektől eltérő csomag összeállítására nincs is recept a könyvben, ami szintén hiba (Lathan elmondása szerint volt, de kiszerkesztették).
Naplózva
csatacsiga
Kalandozó
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #109 Dátum:
2007 november 15, 05:51:42 pm »
Most bevallom, elbizonytalanodtam, mert jelenleg nincs előttem a könyv
.
Tehát ha nem veszek fel iskolát, akkor milyen alapcsomagról beszélünk? Nem iskolánként van "alapcsomag"?
Naplózva
Lathan Aria
Inkvizítor
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #110 Dátum:
2007 november 15, 05:53:45 pm »
Sziasztok!
Cirifischio:
Kérlek számold át, hogy mennyivel jársz jobban, ha fegyverhasználat képzettségre költöd a KAP-jaidat a kp-kon keresztül, mintha puszta Hm-re.
Ami pedig a boszorkányt illeti azt az 5. fokú Tapasztalati mágiát még meg is kell szerezni, s csak utána vehet fel 13Mp-ot szintenként...mert addig nincs rá pontja, s akkor is alulmarad majd a képzettségekre is "gyúró" karakterekkel szemben.
Hidd el. Számolj plz.
Matematikailag teljesen egyensúlyban vannak.
Amúgy pedig a sok mana még nem elég, ha nincs képzettség...nincs mivel és mit tolni.
Meg azért ugye az Fp, meg egy kis Hm-sem árt...
Larion: mindjárt, csak megkeresem a hozzászólásod.
Lathan
Naplózva
"Szólítom a Holtakat,
A valaha Voltakat,
Az egyszer Létezőket,
csatacsiga
Kalandozó
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #111 Dátum:
2007 november 15, 05:54:59 pm »
No megyek haza és utánanézek ezeknek az iskoláknak
.
Naplózva
Lathan Aria
Inkvizítor
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #112 Dátum:
2007 november 15, 05:55:57 pm »
Ha nerm akarsz, nem veszel fel iskolát, csak az iskolafüggetlen képzettségeket tanulod és ennyi... harctéren kiképzett zsoldos, tengerész istentudja...NJK-k.
És akkor nem kell a csomag, csak megveszed Kp-ból a képzettségeket és vígan, minden szinten osztasz 50-t.
Naplózva
"Szólítom a Holtakat,
A valaha Voltakat,
Az egyszer Létezőket,
lightningrider
Hős
Nem elérhető
Amdiss eudo sinawarthen Áldozat lészen diadalmunk
Profil megtekintése
«
Válasz #113 Dátum:
2007 november 15, 05:56:46 pm »
Cirifischio: Úgy, hogy az alapcsomagot 50 KAP-ból magad állítod össze... Ha jól emléxem arra, amit Lathan írt régebben.
Egyébként én próbajáték nélkül nem mernék ennyire részletekbe menni, sztem egy életút-játék során válna kb. érezhetővé az egyensúly megléte/felborulása.
Szóval ha a M* rajongók 5 év múlva is ezzel játszanak, akkor jó. Ha nem műxik, akkor lesz háziszabály. Egyébként az olvasottak alapján legalábbis sok dolog logikusabb, mint ETK-ban...
Naplózva
"...Fehér fegyverek
Játszanak veled,
Háború a tél.
Voltak szép napok,
Voltak ünnepek,
Kár, hogy nem jöttél..."
Omen - Jelek - Fagyott világ
Cirifischio
Kalandozó
Nem elérhető
a korlátokon túl
Profil megtekintése
«
Válasz #114 Dátum:
2007 november 15, 06:08:41 pm »
Idézetet írta: Lathan Aria - 2007 november 15, 05:53:45 pm
Ami pedig a boszorkányt illeti azt az 5. fokú Tapasztalati mágiát még meg is kell szerezni, s csak utána vehet fel 13Mp-ot szintenként...mert addig nincs rá pontja, s akkor is alulmarad majd a képzettségekre is "gyúró" karakterekkel szemben.
Hidd el. Számolj plz.
Számoltam, nekem más jött ki:
Boszi: iskola felvétele 5 KAP (ezen megdöbbentem, hogy annyi, mint az egyszerű harcosé)
Marad szintenként 45 KAP. 1 Mp=3 KAP. Tehát szintenként 15 Mp-vel gazdagodhat, plusz az az egy, amit a gyárilag járó Tapasztalati mgia 3. fok biztosít. Így kijön a szintenként lehetséges 16 Mp.
Naplózva
Cirifischio
Kalandozó
Nem elérhető
a korlátokon túl
Profil megtekintése
«
Válasz #115 Dátum:
2007 november 15, 06:11:14 pm »
Idézetet írta: lightningrider - 2007 november 15, 05:56:46 pm
Cirifischio: Úgy, hogy az alapcsomagot 50 KAP-ból magad állítod össze... Ha jól emléxem arra, amit Lathan írt régebben.
Ha az 50 Kapból állítod össze az alapcsomagodat, akkor másod nem is marad. Így jelentős hátrányban leszel azokhoz képest, akik csak úgy kapják ezt a csomagot és még azon felül van 50 KAP-juk. Arról nem is beszélve, hogy utánaszámolva az egyes kasztok alapcsomagjainak az értéke több, mint 50 KAP.
Naplózva
lightningrider
Hős
Nem elérhető
Amdiss eudo sinawarthen Áldozat lészen diadalmunk
Profil megtekintése
«
Válasz #116 Dátum:
2007 november 15, 06:13:05 pm »
Akkor kiátlagolom az ő alapcsomagjaikat, és voilá... Nemár hogy nem lehet megoldani...
Lövésem sincs a matekhoz, de ez még menne...
Naplózva
"...Fehér fegyverek
Játszanak veled,
Háború a tél.
Voltak szép napok,
Voltak ünnepek,
Kár, hogy nem jöttél..."
Omen - Jelek - Fagyott világ
Cirifischio
Kalandozó
Nem elérhető
a korlátokon túl
Profil megtekintése
«
Válasz #117 Dátum:
2007 november 15, 06:14:48 pm »
Idézetet írta: lightningrider - 2007 november 15, 06:13:05 pm
Akkor kiátlagolom az ő alapcsomagjaikat, és voilá... Nemár hogy nem lehet megoldani...
Köszönöm, ezek szerint eljutottunk oda, amiről eredetileg is próbáltam beszélni: Hogy így, ahogy van, nem jó a karakteralkotás. Kell a kiegészítő szabály.
Naplózva
Fraien
Kalahóra, Urria gyermeke
Lovag
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #118 Dátum:
2007 november 15, 06:16:11 pm »
Líthas!
Én az iskolaváltást tettem fel mint kédrés-azaz ha harcos amazonból lesz boszi majd teszemazt varázsló akkor a 3. suli után már minden szinten csak 34(asszem) KAP-ot költhet el?(mert harcos 5 boszi 5 vari talán 6)
Vagy ez hogy megy??
Naplózva
Urria legyen veletek!
Angelyr
Veterán
Nem elérhető
Profil megtekintése
«
Válasz #119 Dátum:
2007 november 15, 06:19:47 pm »
Idézetet írta: Cirifischio - 2007 november 15, 06:14:48 pm
Idézetet írta: lightningrider - 2007 november 15, 06:13:05 pm
Köszönöm, ezek szerint eljutottunk oda, amiről eredetileg is próbáltam beszélni: Hogy így, ahogy van, nem jó a karakteralkotás. Kell a kiegészítő szabály.
Ez jó volt! Néhány éles kanyar után visszajutottunk a kiindulóponthoz!
Mivel még mindig nem olvastam - most éppen fogadóórát tartok
- így érdemben nem nyilatkozom, de én jeleztem előre (vissza lehet olvasni), hogy nagyon kell vigyázni a szabadon vásárolható Mp-kel, mert nálam annó önmagában ez az egy dolog már kinyírta az Új Tekercsek KAP rendszerét!
Szóval nagyon érdekel most már, hogy igaza van e Cirifischionak...
Naplózva
Oldalak:
1
2
3
[
4
]
5
6
7